Josip Rešetar

Datum objave: 30. 10. 2018.

Nedavnim istraživanjem je utvrđeno da konzumacija polifenolnog ekstrakta autohtone talijanske sorte jabuke, Annurca, može povećati izlučivanje kolesterola za 35% kod zdravih osoba.

U dvostruko-slijepom, kliničkom, placebo-kontroliranom istraživanju sudjelovalo je 50 zdravih odraslih ispitanika koji su 10 dana uz prehranu bogatu kolesterolom dobivali ekstrakt Annurca jabuke ili placebo.

Kod ispitanika koji su dobivali navedeni ekstrakt došlo je do povećanja izlučivanja kolesterola putem fecesa za 35%.

Znanstvenici vjeruju da su dimerni procijanidini iz ekstrakta odgovorni za vezanje micela soli žučnih kiselina što rezultira smanjenjem topljivosti kolesterola te pospješuje njegovo taloženje i izlučivanje.

Budući da je istraživanje provedeno na zdravim ispitanicima naglašava se potreba za novim studijama koje bi proučavale učinkovitost ekstrakta kod osoba s narušenim lipidnim profilom i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: PharmaNutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, jabuka, kolesterol,

Komentari