Maja Biličić

Datum objave: 25. 04. 2019.

Istraživanje provedeno na ekstraktu hrasta dovelo je do otkrića da bi ovaj ekstrakt mogao ublažiti umor i druge simptome vezane uz infektivnu mononukleozu.

U istraživanju je sudjelovalo 50 muškaraca i žena koji su odabrali žele li se pridružiti kontrolnoj skupini ili ciljnoj skupini koja je dobivala ekstrakt hrasta.

Tijekom razdoblja od 4 tjedna svi su ispitanici svakodnevno dobivali kompleks vitamina, minimalnu preporučenu dozu bakra i cinka u obliku dodatka prehrani te su se držali uravnotežene prehrane uz koju su dvaput dnevno dobivali svježe cijeđene sokove. Ciljna je skupina k tome dobivala i kapsule u pojedinačnoj dozi od 100 mg ekstrakta hrasta.

Rezultati istraživanja su pokazali da su ispitanici iz ciljne skupine imali manji rizik od povećanih limfnih čvorova (koji su im izmjereni ultrazvukom). Otekline limfnih čvorova uočene su kod 9 od 24 ispitanika (37,%) iz ciljne skupine, dok su u kontrolnoj skupini uočene kod čak 16 od 26 ispitanika (61%). Također, upitnikom je utvrđeno da su se ispitanici koji su uzimali ekstrakt hrasta rjeđe osjećali umornima.

Ekstrakt hrasta ne prodaje se kao lijek za određene bolesti, već samo kao dodatak prehrani, no znanstvenici naglašavaju da bi njegova antioksidativna svojstva mogla pomoći umanjiti simptome mononukleoze i ublažiti umor uzrokovan tom infekcijom.

Izvor: Minerva Pediatrica

Pošalji prijatelju na email

Komentari