Ela Lučić

Datum objave: 26. 06. 2020.

Gorke kiseline hmelja mogu poboljšati brzinu obrade podataka, pozornosti i koncentracije u zdravih odraslih osoba, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Konzumacija gorkih kiselina hmelja u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana također je dovela do značajnog smanjenja razine psihičkog stresa nakon intelektualnog rada, izvijestili su znanstvenici.

Iako su ispitanici svrstani kao zdravi, kod svih je zabilježeno samoprijavljeno iskustvo pogoršanja ili učestalije pojave stanja zbunjenosti, kao i gubitka pamćenja. Rana intervencija primjenom gorkih kiselina hmelja u obliku dodatka prehrani u osoba sa subjektivnim kognitivnim padom mogla bi rezultirati poboljšanjem kognitivnih funkcija, tvrde autori studije.

Nova studija uključivala je ukupno 100 ispitanika u dobi između 45 i 69 godina s dijagnosticiranim subjektivnim kognitivnim padom, a temeljila se na ranijim istraživanjima na miševima koja su otkrila kako ekstrakt hmelja može poboljšati kognitivne funkcije stimulacijom vagusnog živca.

Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje 35 mg ekstrakta hmelja ili 35 mg dekstrina kao placeba tijekom 12 tjedana.

Zabilježeno je kako su rezultati testa za mjerenje pozornosti bili značajno veći u skupini koja je uzimala ekstrakt hmelja.

Uz to, neuropsihološka ispitivanja pokazala su kako je razina stresa bila manja u skupini koja je uzimala ekstrakt, na što ukazuju manje vrijednosti beta-endorfina, markera aktivnosti osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda.

Ovaj parametar koristi se za procjenu psihološkog stresa, primjerice stresa uzrokovanog javnim govorom, gledanjem stresnih video zapisa ili provođenjem ispitivanja. Rezultati provedene studije pokazali su kako unos gorkih kiselina hmelja poboljšava kognitivne funkcije, pozornost i raspoloženje kod starijih osoba, zaključili su znanstvenici.

Izvor: Journal of Alzheimer’s Disease

Pošalji prijatelju na email

Komentari