Vitaminoteka

Datum objave: 06. 10. 2017.

Kako bi ublažile tzv. valove vrućine i druge simptome menopauze, mnoge žene primjenjuju hormonsko nadomjesno liječenje, koje podrazumijeva nadomještanje hormona čije se razina u ovom razdoblju života žena smanjuje, poput estrogena.

Međutim, primjena hormonskog nadomjesnog liječenja povezana je s višim rizikom od razvoja karcinoma dojke i bolesti srca, stoga se mnoge žene okreću prirodnim alternativama, primjerice ekstraktu hmelja. Dodaci prehrani s ekstraktom hmelja mogu pomoći jer sadrže fitoestrogene, no učinak ovog dodatka na rizik od karcinoma nije jasan. Zato je skupina čikaških istraživača odlučila ispitati njegovo djelovanje na kulturama žljezdanih stanica dojki.

U istraživanju je ispitan učinak obogaćenog ekstrakta hmelja na metabolizam estrogena – proces koji je uključen u razvoj karcinoma dojke. Korištene su dvije linije stanica dojki, a primijećeno je da je posebice jedna tvar iz ekstrakta, 6-prenilnarigenin, potaknula detoksikacijske puteve povezane s nižim rizikom od karcinoma.

Tako su autori istraživanja zaključili da 6-prenilnarigenin potencijalno ima antikarcinogeni učinak, no napomenuli su da bi se ovo još trebalo potvrditi u daljnjim istraživanjima.

Izvor: Chemical Research in Toxicology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Maligne bolesti, Zdravlje žene,

Komentari