Maja Biličić

Datum objave: 12. 09. 2018.

Dnevna doza ekstrakta stabla francuskog hrasta može ublažiti simptome umora i napora karakteristične za sindrom izgaranja na radnom mjestu, otkriveno je novim istraživanjem.

U istraživanju su sudjelovala 42 mlada kirurga i 66 menadžera. Polovici ispitanika iz svake grupe znanstvenici su četiri tjedna davali 300 mg ekstrakta francuskog hrasta dnevno, dok je preostala polovica bila kontrolna grupa. Također, ispitanici su podvrgnuti multidisciplinarnim aktivnostima koje su se usredotočile na održavanje i poboljšavanje njihovih interakcija, profesionalnih sposobnosti i na prekvalifikacije kako bi bili učinkoviti i zadovoljni radom.

Podaci su pokazali da je dodatak prehrani pomogao ublažiti umor (za 43% kod kirurga i 27% kod menadžera), popraviti razinu tolerancije (za 45% kod kirurga i 31% kod menadžera) te smanjiti osjećaj napora zbog interakcija (za 21% kod kirurga i 12% kod menadžera), dok se u kontrolnim grupama stanje pogoršalo.

U obje se grupe poboljšalo i zadovoljstvo karijerom – za 31% kod kirurga i 35% kod menadžera – dok se u kontrolnim grupama ono pogoršalo. Razina slobodnih radikala u plazmi također se poboljšala u obje grupe – za 11% kod kirurga i 19% kod menadžera, a u kontrolnim grupama nisu uočene promjene.

Ovim istraživanjem znanstvenici su zaključili da ekstrakt francuskog hrasta može imati vrlo pozitivan učinak na simptome sindroma izgaranja na radom mjestu, bez obzira na to radi li se o mladim kirurzima koji još nisu navikli na stres svoje profesije, ili o profesionalnim menadžerima koji se stresu izlažu gotovo svakodnevno.

Izvor: Minerva Medica

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari