Ela Lučić

Datum objave: 08. 06. 2020.

Novo dvostruko slijepo ispitivanje kontrolirano placebom ukazuje kako uzimanje ekstrakta francuskog hrasta povećava tjelesni i psihički oporavak nakon operacije. 

Ispitivani prirodni ekstrakt potječe od vrste drveta francuskog hrasta, latinskog naziva Quercus Robur, bogatog elagitaninima, roburinima i ostalim flavonoidima, koji su jedinstveni za ovu specifičnu vrstu hrasta. 

U istraživanje je bilo uključeno 66 pacijentica koje su podvrgnute kirurškom zahvatu uklanjanja maternice. Ispitanice su uzimale 300 mg ekstrakta dnevno tijekom osam tjedana. Istraživači su usporedili njihove rezultate s rezultatima kontrolne skupine pomoću upitnika i biokemijske analize uzoraka krvi

Stanje ispitanica procijenjeno je prije početka uzimanja ekstrakta, nakon 3 i 7 dana od početka uzimanja ekstrakta te 4 i 8 tjedana nakon operacije. Razdoblje oporavka nakon operacije iznimno je važno te može utjecati na psihičko zdravlje pacijenta i njegovu sposobnost u obavljanju svakodnevnih fizičkih zadataka. Skoro 15% pacijenata doživi postoperativne komplikacije tijekom razdoblja oporavka, a provedene studije pokazuju značajno veći rizik od depresije u žena koje su podvrgnute ovoj vrsti operacije, ističu stručnjaci. 

Nakon razdoblja od 4 tjedna, ispitanice koje su uzimale ekstrakt francuskog hrasta pokazale su poboljšanje u tjelesnom i mentalnom oporavku u usporedbi sa skupinom koja je uzimala placebo.

Zabilježeno je poboljšanje opće sposobnosti obavljanja fizičkih zadataka za 18% u usporedbi sa smanjenjem od 3% u skupini koja je primala placebo, poboljšanje sposobnosti sudjelovanja u društvenim aktivnostima za 17,5% u usporedbi sa smanjenjem od 7,4% u skupini koja je primala placebo te poboljšanje raspoloženja i povećanja energije za 12,5% u usporedbi sa poboljšanjem od 2,3% u skupini koja je primala placebo. 

Iako određeni dodaci prehrani mogu utjecati na čimbenike poput apsorpcije i metabolizma pojedinih tvari, znanstvenici tvrde kako nisu zabilježeni toksični učinci ovog ekstrakta ili negativne interakcije s lijekovima, kao ni nuspojave. 

Znanstvenici objašnjavaju kako je oksidativni stres odgovor organizma na neravnotežu antioksidansa i slobodnih radikala, što može izazvati upalu tijekom kirurškog zahvata. Visoka razina oksidativnog stresa može uzrokovati produljeno trajanje oporavka organizma i utjecati na raspoloženje. Analiza uzoraka krvi pokazala je smanjenje razine oksidativnog stresa kod ispitanica nakon osmotjednog uzimanja ekstrakta. Autori studije ističu kako su dobiveni rezultati vrlo ohrabrujući te osiguravaju dobar temelj za daljnja istraživanja o prednostima ekstrakta francuskog hrasta.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari