Vitaminoteka

Datum objave: 24. 01. 2020.

Ekstrakt korijena biljke latinskog naziva Echinacea angustifolia može pomoći smanjiti anksioznost kod odraslih, pokazalo je dvostruko slijepo ispitivanje kontrolirano placebom.

Mađarski znanstvenici istraživali su potencijalne antianksiozne učinke ekstrakta korijena ehinaceje, standardiziranog za alkamide. Podaci objavljeni u časopisu Phytotherapy Research pokazali su da je ekstrakt ehinaceje uzrokovao statistički značajna poboljšanja u rezultatima anksioznosti u usporedbi s placebom. Potencijalne dobrobiti zabilježene su nakon suplementacije, a očuvane su i nakon što je suplementacija prekinuta, navode istraživači. Ovi rezultati pokazuju kako je standardizirani ekstrakt korijena ehinaceje djelovao znatno bolje nego placebo. Znanstvenici ističu da su rezultati prilično dobri u usporedbi s drugim kliničkim studijama u kojima je djelotvornost botaničkih sastojaka ocijenjena korištenjem ljestvica za mjerenje anksiolitičkih učinaka.

Sposobnost pojedinih alkamida, skupine spojeva koji se nalaze u korijenu ehinaceje, da izazivaju učinke putem kanabinoida 1 (CB1) receptora, osigurava vjerodostojni mehanizam pomoću kojeg se može postići anksiolitička aktivnost. To je vrlo važno jer je dokazano da alkamidi ehinaceje prelaze krvno-moždanu barijeru. No, ideja o anksiolitičkom učinku ehinaceje posredovane CB1 zahtijevat će detaljnije objašnjenje kako bi bila univerzalno prihvaćena. Međutim, kako navode autori, veličina uzorka, odnosno broj upisanih pacijenata, bio je znatno ispod onog koji se obično koristio u studijama o učinkovitosti anksiolitičkih lijekova, stoga su potrebna dodatna ispitivanja na većoj populaciji kako bi se potvrdila valjanost rezultata.

Istraživači su u ispitivanje uključili 64 tjelesno zdrave osobe srednje životne dobi. Sudionicima je svakodnevno nasumično dodijeljeno uzimanje 80 mg ekstrakta ehinaceje ili placeba tijekom sedam dana. Uslijedilo je trotjedno razdoblje u kojem ispitanici nisu uzimali tablete ili kapsule. Anksioznost je određena korištenjem State-Trait Anxiety Inventory (STAI) upitnika. Sudionici su također ispunili Beck Depression Inventory (BDI) i Perceived Stress Scale (PSS) upitnike.

Rezultati su pokazali da se u skupini koja je primala ehinaceju stanje anksioznosti smanjilo za oko 11 bodova nakon 7 dana, u usporedbi sa samo 3 boda u skupini koja je primala placebo, te da su se rezultati održali tijekom razdoblja pauze.

Međutim, nisu opažene značajne razlike među skupinama kod praćenja promjene osobine anksioznosti. Prema Sveučilištu Kalifornija, stanje anksioznosti definirano je kao neugodna emocionalna uzbuđenost zbog prijetećih zahtjeva ili opasnosti. Kognitivna procjena prijetnje preduvjet je za doživljaj ove emocije. S druge strane, osobina anksioznosti odražava postojanje stabilnih individualnih razlika u sklonosti reagiranja anksioznošću u iščekivanju prijetećih situacija. Među skupinama nisu zabilježeni utjecaji na depresiju ili stres, mjereni BDI i PSS upitnicima. Istraživači su također primijetili da nisu zabilježeni štetni učinci u skupini koja je uzimala ekstrakt ehinaceje.

Rezultati pokazuju kako određeni pripravci ehinaceje imaju značajne blagotvorne učinke na pojavu anksioznosti kod ljudi, zaključuju znanstvenici. Komentirajući potencijalni mehanizam djelovanja, primijetili su da se alkamidi mogu vezati na CB1 receptor i na taj način inhibirati aktivnost enzima pod nazivom hidrolaza masno kiselinskih amida (FAAH). Taj enzim razgrađuje endokanabinoid anandamid, čija inhibicija povećava razinu anandamida u mozgu, a upleteni su u pojavu anksioznosti i meta su razvoja anksiolitičkog lijeka. Vezanje na receptor i učinci na FAAH mogu biti posljedica strukturne sličnosti između alkamida ehinaceje i endokanabinoida anandamida.

Pošalji prijatelju na email

Komentari