Ela Lučić

Datum objave: 11. 08. 2021.

Prema rezultatima nove studije, ekstrakt lista biljke dud može ublažiti nagli porast glukoze i inzulina u krvi nakon obroka za više od 40%.

Listovi duda hranjivi su i sadrže brojne biljne metabolite koji posjeduju zdravstvene blagodati, uključujući iminošećere, koji podsjećaju na monosaharide ugljikohidrata. Ta sličnost s ugljikohidratima omogućuje im interakciju s enzimima i receptorima koji sudjeluju u probavi ugljikohidrata, stoga mogu inhibirati njihovu probavu.

Istraživači su proveli randomizirano, dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom u koje je bilo uključeno 37 zdravih odraslih osoba. Nakon noćnog gladovanja, sudionici su uzeli 75 g saharoze s ekstraktom bijelog duda ili samo 75 g saharoze u piću. Uzorci krvi prikupljeni su u intervalima od 15 minuta tijekom prvog sata i u intervalima od 30 minuta tijekom drugog sata kako bi se odredila razina glukoze i inzulina u krvnoj plazmi.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje ekstrakta smanjilo vrhunac razine glukoze u krvi nakon obroka za 42% te inzulina za 41%, u usporedbi s placebom.

Istraživači zaključuju kako bi se za postizanje najboljeg učinka ekstrakta lišća duda trebalo razmotriti njegovo uzimanje u obliku brzo otapajućih tableta ili kapsula, tekućine ili tableta za žvakanje.

Autori studije navode neka ograničenja studije, uključujući njezino kratko trajanje, što znači da nisu mogle biti zabilježene nikakve koristi ili potencijalne nuspojave koje bi se mogle javiti dugotrajnom primjenom ekstrakta. Također, ispitanici koji su gladovali uzimali su jednostavne ugljikohidrate te nisu procijenjeni učinci unosa masti i proteina zajedno s ugljikohidratima.

Izvor: Nutrition & Metabolism


 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dud, glukoza u krvi,

Komentari