Ružica Vukadin

Datum objave: 23. 02. 2022.

Prema novom istraživanju, ekstrakt duda (Mori ramulus) smanjuje razinu glukoze u krvi te može regulirati razine inzulina u krvi nakon konzumacije obroka bogatog mastima i šećerom.

Inzulin omogućuje apsorpciju glukoze, stoga njegovo izlučivanje u organizmu ovisi o razini glukoze u krvi. Naime, što je razina glukoze u krvi veća, to se luči i više inzulina. Međutim, ako su razine glukoze u krvi stalno visoke, dolazi do stalnog izlučivanja inzulina, što u konačnici može smanjiti osjetljivost na inzulin i dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj konzumacije ekstrakta duda na razine glukoze i inzulina u krvi. Naime, ekstrakt mladih grančica duda sadrži spojeve oksiresveratrol i njegov glikozid mulberozid koji su odgovorni za regulaciju glukoze u krvi nakon obroka. Također, ekstrakt duda dobiven iz listova, korijena, grana i plodova već se tradicionalno koristi kao funkcionalni sastojak hrane jer sadrži brojne spojeve, zvane fitokemikalije.

Istraživanje se sastojalo od dva dijela. U prvom su dijelu istraživanja sudjelovala 24 ispitanika s normalnim razinama glukoze u krvi. Ispitanici su konzumirali obrok bogat mastima i saharozom u obliku napitka od 500 mL, a sastojao se od 60 g palminog ulja, 75 g saharoze, 20 g proteina i 320 mL vode. Nakon konzumacije obroka ispitanici su unosili ekstrakt duda u dozama od 0,5 g, 1 g, 2 g ili placebo. Ispitanicima su izmjerene razine glukoze i inzulina u krvi nakon 15, 30, 60, 120 i 180 minuta.

Rezultati ovog dijela istraživanja pokazali kako je doza od 2 g ekstrakta duda najučinkovitija u smanjenju razine glukoze u krvi.

Drugi dio istraživanja poslužio je kao provjera rezultata prvom dijelu. Naime, u ovom dijelu istraživanja sudjelovalo je 36 ispitanika, koji su nakon obroka unosili ekstrakt duda u dozi od 2 g. Razine glukoze i inzulina u krvi su im izmjerene nakon 30, 60 120 i 240 minuta. Rezultati ovog dijela istraživanja također su pokazali smanjenje razine glukoze i inzulina u krvi.

Znanstvenici zaključuju kako ekstrakt duda regulira razine glukoze i inzulina u krvi ublažavanjem upalnih markera koji mogu poremetiti nekoliko bioloških procesa kao što su metabolizam glukoze, metabolički stres i upala.

Izvor: Pharmacotherapy

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, dud, glukoza u krvi, inzulin,

Komentari