Maja Biličić

Datum objave: 31. 08. 2017.

Fermentirani oblik crvene djeteline bogat probioticima i izoflavonima učinkovito sprječava gubitak koštane mase i druge simptome koji su karakteristični za razdoblje menopauze, pokazalo je novo istraživanje.

Usporedna, dvostruko slijepa i randomizirana studija uključivala je 62 žene u predmenopauzi, dobi 40 do 60 godina. Ispitanice su otprilike 5 puta dnevno osjećale vazomotorne tegobe, a vrijednosti folikulostimulirajućeg hormona (FSH) bile su im veće od 35 IU/L, što je upućivalo na stadij menopauze. Tijekom 12 tjedana ispitanice su dvaput dnevno primale placebo ili fermentirani ekstrakt crvene djeteline sa sveukupno 34 mg izoflavona i probiotika.

Rezultati su ukazali na smanjenje učestalosti i intenziteta vazomotornih tegoba kod žena koje su dobivale ekstrakt crvene djeteline.

Znanstvenici tvrde da je ključ učinkovitosti crvene djeteline u načinu njene pripreme. Fermentacijom ekstrakta otključava se bioraspoloživost izoflavona i olakšava se njegova apsorpcija, čime se istovremeno pojačava i njegova djelotvornost.

Izvor: PLOS One

Pošalji prijatelju na email

Komentari