Ružica Vukadin

Datum objave: 25. 02. 2022.

Prema novom istraživanju, ekstrakt crnog češnjaka može regulirati razinu krvnog tlaka kod osoba s umjereno povišenom razinom kolesterola.

Visoki krvni tlak najveći je čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti i smrtnost, a koji se može spriječiti. Naime, kod osoba u dobi od 40 do 89 godina, svaki porast dijastoličkog tlaka od 10 mm Hg udvostručuje rizik od uobičajenih kardiovaskularnih problema, uključujući moždani udar. Međutim, smanjenje dijastoličkog krvnog tlaka od samo 5 mm Hg značajno smanjuje rizik od moždanog udara i drugih vaskularnih posljedica, a upravo je takav učinak, u ovom istraživanju, pokazao ekstrakt crnog češnjaka.

Ekstrakt crnog češnjaka obično se dobiva fermentacijom cijelih glavica češnjaka u razdoblju od najmanje 30 dana na visokoj vlažnosti i temperaturama. Kako režnjevi češnjaka potamne i poprime mekanu teksturu nalik želeu, tako se gubi oštar, karakteristični, okus češnjaka i zamjenjuje slatkastim okusom. Tijekom fermentacije češnjak prolazi kroz različite biokemijske promjene - smanjuju se primarni organski sumporni spojevi svježeg češnjaka, aliin i alicin, a polifenola, prvenstveno S-alil-L-cisteina (kojeg nema u svježem češnjaku) te flavonoida i melanoidina, se značajno povećava. Smatra se kako je zaštitna uloga crnog češnjaka kod kardiovaskularnih bolesti prvenstveno posljedica zajedničkog djelovanja navedenih antioksidansa.

U ovom je istraživanju sudjelovalo 67 ispitanika s visokim razinama LDL kolesterola u krvi i svaki od njih je konzumirao 250 mg ekstrakta crnog češnjaka ili placebo tijekom šest tjedana. Također, ispitanicima su bili na prehrani koja je nije sadržavala namirnice za snižavanje masti i krvnog tlaka.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ekstrakt crnog češnjaka značajno smanjuje dijastolički krvni tlak za prosječno 5,85 mm Hg nakon šest tjedana istraživanja.

Ipak, „prvom linijom obrane” od visokog krvnog tlaka smatra se promjena načina života koja uključuje primjenu prehrambenih obrazaca kao što su DASH ili mediteranska dijeta. Ekstrakt crnog češnjaka nudi dodatnu nutritivnu potporu, a posebno je koristan za osobe koje se teško pridržavaju prehrambenih preporuka i restrikcija.

Izvor: Nutrition Insight

Pošalji prijatelju na email

Komentari