Datum objave: 04. 05. 2011.

Antioksidansi nađeni u citrusima mogu pomoći zauzdati kroničnu upalu, čimbenik rizika za brojne zdravstvene probleme uključujući srčane bolesti i karcinom. U nedavno objavljenoj studiji u časopisu Journal of Nutrition, pokazano je da žene sa najvišom koncentracijom antioksidansa podrijetlom iz citrusa imaju najniže upalne markere.

Za potrebe studije znanstvenici su ispitali prehrambene navike gotovo 1600 žena, a analizirajući dobivene podatke, uočili su da su žene sa najvišim unosom antioksidansa podrijetlom iz citrusa imale niže razine upalnih tvari interleukina-8. Također su utvrdili da je visok unos grejpfruta povezan sa nižom razinom C-reaktivnog proteina (upalnog markera).

Prema studiji objavljenoj u časopisu PloS ONE, flavonoidi podrijetlom iz citrusa, uključujući naringenin, mogu regulirati metabolizam te potencijalno zaštititi od dijabetesa, pretilosti i metaboličkog sindroma. Prethodno objavljena istraživanja, provedena na životinjama, pokazala su da naringenin može pomoći i u održavanju razine kolesterola te spriječiti inzulinsku rezistenciju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari