Antonia Vlašić

Datum objave: 15. 04. 2022.

Klinička istraživanja pokazala su kako ekstrakt citronovca (Aloysia citrodora), poznatijeg kao limunska verbena, poboljšava kvalitetu sna i smanjuje osjećaj anksioznosti.

Postoji veliki broj biljnih ekstrakata koji se koriste za poboljšanje kvalitete sna, a da njihova učinkovitost nije klinički dokazana. Međutim, ekstrakt citronovca je dodatak prehrani koji je djelotvoran u malim dozama te je dokazano kako poboljšava kvalitetu sna bez simptoma pospanosti, a može se koristiti u bilo koje dana, ne isključivo prije spavanja.

U novom istraživanju 17 ispitanika je tijekom dva mjeseca uzimalo ekstrakt citronovca u obliku dodatka prehrani. Znanstvenici su putem standardiziranog upitnika pod nazivom Indeks kvalitete sna (PSQI, engl. Perceived Sleep Quality Index) vršili procjenu kvalitete spavanja kod ispitanika te su korištenjem pametnog sata bilježili podatke poput minuta provedenih spavajući, minuta provedenih u budnom stanju, broja puta u kojima je došlo do buđenja, REM faze sna, dubokog i laganog sna.

Rezultati su pokazali kako se kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt citronovca smanjio broj buđenja tijekom noći te se produljilo vrijeme provedeno u dubokom snu i REM fazi sna u odnosu na placebo skupinu, kod koje nije došlo do značajnih promjena kada je u pitanju kvaliteta spavanja.

Također, nakon jednog mjeseca ispitivanja uočen je značajan pad bodova (26%) u provedenom PSQI upitniku, koji ukazuje na probleme sa spavanjem, posebice kod žena. Slične rezultate pokazale su i prijašnje studije provedene na sportašima, gdje je također došlo do smanjenja anksioznosti i poboljšanja kvalitete sna. Ostala istraživanja pokazala su kako ekstrakt citronovca povećava razine serotonina, dopamina i norepinefrina te kako uzimanje navedenog dodatka prehrani može smanjiti razinu kortizola za 15,6%.

Znanstvenici objašnjavaju kako se verbaskozid, polifenol koji se nalazi u ekstraktu citronovca, može vezati na GABA-A receptor na jednak način kao i benzodiazepini – lijekovi koji se koriste za liječenje anksioznosti.

Izvor: NutritionInsight

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: citronovac, limunska verbena, san,

Komentari