Vitaminoteka

Datum objave: 14. 06. 2019.

Benigna hiperplazija prostate (engl. benign prostatic hyperplasia, BPH) dobno je uvjetovan poremećaj i zahvaća polovicu muške populacije između 51 i 60 godina te čak 90% populacije starije od 80 godina.

Simptomi uzrokovani BPH-om narušavaju kvalitetu života, a ekstrakt bundeve primijenjen u početnim fazama pojave poremećaja dovodi do olakšavanja simptoma prema jednoj od studija.

Kako se prostata povećava, mokraćna cijev se sužava čime se stvara pritisak koji dovodi do začepljenja mjehura. To može uzrokovati teškoće pri pražnjenju mjehura što negativno utječe na kvalitetu života. Budući da se poremećaj u početnim fazama ne liječi aktivno, primjenom medikamentne terapije, upotreba biljnih pripravaka kao što je ekstrakt bundeve može biti prikladan način za ublažavanje simptoma.

U istraživanju je sudjelovalo 60 muških ispitanika sa simptomima BPH-a koji su tijekom 4 tjedna uzimali  500 mg ekstrakta bundeve u obliku dodatka prehrani.  

Rezultati su pokazali kako je u 35,7% muškaraca nakon uzimanja ekstrakta došlo do poboljšanja simptoma uključujući noćno mokrenje i nepotpuno pražnjenje mjehura.

Biljni ekstrakt bundeve primijenjen u istraživanju dobiva se alkoholnom ekstrakcijom, a riječ je o nemasnoj komponenti sjemenke vrste Cucurbita pepo L. ssp. pepo var. styriaca koju odlikuje jednistvena kombinacija curcubitina i polifenolnih spojeva.

Izvor: Journal of Medicinal Food

Pošalji prijatelju na email

Komentari