Magdalena Klepo

Datum objave: 06. 02. 2024.

Testosteron je primarni muški spolni hormon koji ima ključnu ulogu u razvoju reproduktivnog sustava. U razdoblju puberteta testosteron, koji pripada skupini steroidnih hormona, uzrokuje rast dlaka na licu, mutaciju glasa i razvoj mišićne mase. Međutim, s godinama razina testosterona počinje opadati.

Procjenjuje se da nakon navršene 30. godine muškarci godišnje gube oko 1 % testosterona, dok su niske razine testosterona prisutne kod čak 25 % muškaraca iznad spomenute dobne skupine. Simptomi koji ukazuju na nedostatak testosterona uključuju manjak energije, opadanje mišićne mase, povećanje tjelesne masti i promjene raspoloženja. Premda je nadomjesna terapija testosteronom uobičajen tretman, dugoročni učinci primjene testosterona i dalje su nerazjašnjeni, uslijed čega su zamjenske prirodne metode podizanja razine testosterona od velikog interesa.

Annatto, ekstrakt pigmenta iz južnoameričke biljke Bixa orellana (achiote), sadrži spoj geranilgeraniol, ključnu komponentu s brojnim dokazanim zdravstvenim učincima. Istraživanja pokazuju da geranilgeraniol može potaknuti proizvodnju testosterona u Leydigovim stanicama, koje imaju ključnu ulogu u regulaciji proizvodnje testosterona i razvoju muškog reproduktivnog zdravlja. Međutim, do sada niti jedna studija nije istražila sigurnost i učinak geranilgeraniola kod ljudi. Stoga je cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio ispitati učinak geranilgeraniola na razinu hormona kod muškaraca i žena.

Studija je uključila 66 ispitanika, muškaraca i žena, dobi 30 do 49 godina, nasumično raspoređenih u skupinu koja je primala geranilgeraniol ili placebo, tijekom osam tjedana. Tijekom prva četiri tjedna, sudionici u intervencijskoj skupini primali su jednu kapsulu ujutro i jednu navečer, pri čemu je jutarnja kapsula oponašala placebo, a večernja je sadržavala 150 mg geranilgeraniola. Tijekom posljednja četiri tjedna studije, ispitanici u intervencijskoj skupini dobivali su jutarnje kapsule koje su sadržavale 150 mg geranilgeraniola, pri čemu je dnevna doza povećana na 300 mg geranilgeraniola/dan.

Na početku i na kraju studije, istraživači su analizirali promjene u kompletnoj krvnoj slici i sastavu spolnih hormona. Početni rezultati su pokazali da između skupina nije bilo promjena u kompletnoj krvnoj slici, metaboličkim pokazateljima, razinama progesterona, estradiola, globulina koji veže spolne hormone i dihidrotestosterona.

Eksplorativna analiza razina testosterona u podskupini muškaraca s početnim ukupnim testosteronom <700 ng/dL pokazala je značajan porast razine ukupnog, slobodnog i bioraspoloživog testosterona od početne vrijednosti do osmog tjedna studije.

Na temelju rezultata, znanstvenici zaključuju da geranilgeraniol ima potencijalni učinak na povećanje razine testosterona kod muškaraca s niskim testosteronom. Ističu da njihova studija predstavlja vrijedno istraživačko područje kojim bi se trebalo pozabaviti u budućim studijama.

Izvor: Nutraceuticals

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anatto, bixa orellana, testosteron,

Komentari