Ela Lučić

Datum objave: 07. 10. 2020.

Ekstrakt aronije može poboljšati psihomotornu brzinu u usporedbi s placebom, pokazali su rezultati novog europskog istraživanja.

Znanstvenici su izvijestili kako je uzimanje 90 mg ekstrakta aronije bogate antocijanima dnevno tijekom 24 tjedna dovelo do značajnih poboljšanja u psihomotornoj brzini, a veća doza dovela je do poboljšanja dijastoličkog krvnog tlaka. Međutim, nisu zabilježena poboljšanja za niz drugih krajnjih točaka mjerenja kognitivnih funkcija, uključujući pažnju, kognitivnu fleksibilnost, raspoloženje ili razinu moždanog neurotrofnog čimbenika BDNF (engl. Brain-Derived Neurotrophic Factor) u serumu. Moždani neurotrofni čimbenik opisan je kao važan neurotrofni čimbenik koji sudjeluje u procesima pamćenja i učenja.

U randomiziranu, dvostruko slijepu, paralelnu studiju kontroliranu placebom bila je uključena 101 zdrava, sredovječna odrasla osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine: prva i druga skupina uzimale su ekstrakt aronije u obliku dodatka prehrani u dozi od 90 mg, odnosno 150 mg dnevno tijekom 24 tjedna, dok je treća skupina uzimala placebo.

Rezultati su pokazali kako se psihomotorna brzina – odnos između misaonih vještina i tjelesnih pokreta – poboljšala u dominantnoj ruci u skupini koja je uzimala manju dozu, u usporedbi sa skupinom koja je uzimala placebo.

Nije jasno zašto su učinci primijećeni pri manjoj, ali ne i pri većoj dozi. Dobiveni rezultati su pokazatelj kako bi ekstrakt aronije mogao imati zaštitni učinak na kognitivnu funkciju i krvni tlak kod zdravih, sredovječnih odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom, naveli su znanstvenici. Međutim, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se razjasnio mehanizam povezan s učinkom aronije na kognitivnu funkciju, u populacijama s izraženijim padom kognitivnih sposobnosti.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari