Datum objave: 12. 02. 2014.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je izvještaj u kojem preporučuje korake potrebne za smanjenje stope pretilosti. Naime, smatraju kako jedino konkretnim i ozbiljnim promjenama, Vlade mogu usporiti daljnji porast pretilosti.

Znanstvenici WHO-a, novoosmišljenom metodom, pratili su broj transakcija odnosno kupovinu hrane u fast food restoranima u 25 visoko razvijenih zemalja. Studija je uzela u obzir i podatke o indeksu tjelesne mase (BMI) od 1995. do 2008. godine uzimajući taj parametar kao mjerilo za porast stope pretilosti u pojedinačnoj zemlji. Tijekom perioda od 13 godina, autori su ustanovili da je porastom kupovine hrane u fast food restoranima po stanovniku, rastao i indeks tjelesne mase. Prosječno je za jednu kupovinu fast food obroka po stanovniku, indeks tjelesne mase porastao za 0,03 kg/m2. Kako bi pojasnili značaj toga, znanstvenici su objavili kako je u Kanadi došlo do najvišeg porasta kupnje fast food obroka po osobi za čak 14.1 kupovina , dok je u Italiji kupovina obroka u fast food restoranima bila najniža i iznosila je 1.8 obrok po osobi godišnje. Zanimljivi podatak je prosječan unos kalorija u 2008. godini koji iznosi 3437 kalorija dok preporuke ne prelaze 2500 kalorija dnevno po osobi.

WHO je upozorio kako su prijeko potrebne javnozdravstvene politike povezane s hranom i prehranom koje će direktno biti usmjerene na različite sektore poput zdravstva, znanosti, agronomije, ekonomije i socijalne skrbi. Smatraju da jedino tako možemo sniziti stope pretilosti u svijetu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari