Ekonomska analiza odabira hrane

Datum objave: 29. 03. 2005.

Pretilost je u nekim zemljama, npr. u SAD-u, socioekonomski problem. Dodani šećer i dodane masti su jeftiniji nego pravilna prehrana koja se temelji na mršavom mesu, cjelovitim žitaricama i svježem voću i povrću..

Postoji obrnuto proporcionalna povezanost energetske gustoće hrane (kcal po gramu) i cijene po jedinici energije ($ po kcal), pa su energijom bogati proizvodi od žitarica, masti i jednostavni šećeri, najčešći odabir pri nedostatku novca. Privlačan okus, dostupnost i niska cijena energijom bogate hrane, u kombinaciji s velikim porcijama i niskom zasitnošću, smatraju se glavnim krivcima za pretjerivanje u unosu energije i povećanju tjelesne mase. Veća cijena pravilne prehrane objašnjava zašto je učestalost dijabetesa i pretilosti najviša među siromašnijima.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari