Datum objave: 23. 02. 2016.

Dobro je poznato da ekološka proizvodnja hrane doprinosi zaštiti okoliša i dobrobiti životinja, no zdravstvene blagodati konzumacije ovako proizvedene hrane nisu još najbolje istražene.

Zbog toga su britanski istraživači u novim dvjema meta-analizama, objavljenim u časopisu British Journal of Nutrition, istražili razlike između konvencionalno i ekološki proizvedenog mlijeka i mesa.

Nakon analize 196 istraživanja o nutritivnom sastavu ekološki i konvencionalno dobivenog mlijeka i 67 istraživanja o sastavu mesa ekološki i konvencionalno uzgojenih životinja, primijećeno je da su ekološko mlijeko i meso u prosjeku sadržavali 50 % više omega-3 masnih kiselina. Dodatno, ekološki dobiveno mlijeko pokazalo je i nešto veći udio željeza, vitamina E i karotenoida, dok je ekološko meso pokazalo i niži udio miristinske i palmitinske masne kiseline – dviju zasićenih masnih kiselina koje se povezuju s nepovoljnim utjecajem na kardiovaskularno zdravlje.

Zaključeno je kako su za navedene razlike zaslužni specifični uvjeti kod ekološkog uzgoja životinja, koji podrazumijevaju čest boravak na otvorenom i kvalitetnu ispašu.

Jedina hranjiva tvar koja se u većem udjelu nalazila u konvencionalno dobivenom mlijeku, bila je jod. Međutim, smatra se da ovo može čak biti i nepovoljno budući da se u mnogim zemljama ovim elementom obogaćuje sol, pa tako visok unos konvencionalno dobivenog mlijeka potencijalno može dovesti do previsokih razina joda u organizmu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari