Datum objave: 10. 09. 2014.

Novi rad objavljen u časopisu British Journal of Nutrition ponovno je pokrenuo raspravu o prehrambenoj vrijednosti ekološki uzgojene hrane u usporedbi s hranom uzgojenom konvencionalnim metodama.

Rezultati nove meta-analize, u kojoj su obrađeni podaci preko 343 istraživanja koja su uspoređivala razlike u sastavu ekološki i konvencionalno uzgojenog voća, povrća i žitarica, pokazali su da ekološka hrana može sadržavati i do 69 % veće razine određenih antioksidansa. Nadalje, zapaženo je da ekološki uzgojena hrana u prosjeku sadrži 48 % nižu razinu kadmija, toksičnog metala koji je čest onečišćivač hrane biljnog porijekla, te da je oko četiri puta manje vjerojatno da sadrži ostatke pesticida u usporedbi s konvencionalno uzgojenom hranom.

Autori nadodaju da bi potpuni prelazak na ekološku hranu zbog većeg unosa antioksidansa bio ekvivalentan unosu jednog do dva dodatna serviranja voća i povrća dnevno.

Prethodne sistematske analize literature o ovoj temi nisu pronašle dokaze o značajno većoj prehrambenoj koristi ekološke hrane, stoga su ovi rezultati izazvali nove polemike. Kritika naglašava da se sva prirodna hrana međusobno razlikuje svojim kemijskim sastavom i da novi rezultati nisu dovoljno uvjerljivi kako bi odbacili dosadašnje zaključke jer su u analizi, uz podatke iz kvalitetnih, korišteni i podaci manje kvalitetnih istraživanja. S druge strane, autori kao prednost nad prethodnim analizama navode uključivanje u rad rezultata brojnih, u međuvremenu novo objavljenih istraživanja te smatraju da su, upravo zbog veće količine podataka, mogli koristiti prikladnije statističke metode kako bi donijeli novo mišljenje o razlici između ekološki i konvencionalno uzgojene hrane.

Pošalji prijatelju na email

Komentari