Datum objave: 18. 06. 2009.

Eko - Atkins dijeta je veganska inačica Atkinsove dijete koju je razvio profesor David Jenkins, u medicinsko-nutricionističkim krugovima dobro poznat po razvoju koncepta glikemijskog indeksa.
David J.A. Jenkins sa Sveučilišne bolnice u Torontu zajedno sa svojim istraživačkim timom promatrao je utjecaj dijete siromašne ugljikohidratima i bogate biljnim proteinima porijeklom iz soje, povrća, voća, žitarica i orašastih plodova na pretile osobe s povišenom razinom LDL kolesterola. Iz ukupnog uzorka ispitanika, 25 osoba je nasumično odabrano i propisana im je Eko-Atkins dijeta, a preostalih 25 ispitanika činilo je kontrolnu skupinu koja je konzumirala kontrolnu dijetu – lakto-ovo vegetarijansku dijetu bogatu ugljikohidratima, niskomasnim mliječnim proizvodima i cjelovitim žitaricama. Dijete su zadovoljavale približno 60 % energetskih potreba ispitanika.
U obje skupine ispitanika zabilježen je približno jednak gubitak tjelesne mase – oko 4 kg. Ipak, u skupini na Eko-Atkins dijeti došlo je do smanjenja razine LDL kolesterola i poboljšanja omjera LDL i HDL kolesterola.
Pretile osobe koje su bile na dijeti sa smanjenom količinom kalorija i ugljikohidrata te temeljenoj na biljnim namirnicama, nakon četiri tjedna iskusile su i poboljšanje u razini kolesterola i drugih čimbenika rizika za bolesti srca, objavljeno je u lipanjskom izdanju časopisa Archives of Internal Medicine.

Vegetarijanska dijeta bogata ugljikohidratima i siromašna mastima također je osigurala gubitak kilograma, ali bez dodatnih dobrobiti za zdravlje srca i krvnih žila.

Izvor: Archives of Internal Medicine, 2009; 169 (11)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari