Josip Rešetar

Datum objave: 23. 08. 2018.

Spojevi prirodno prisutni u zelenom čaju i crnom vinu mogli bi blokirati nastanak toksičnih metabolita kod osoba s urođenim metaboličkim poremećajima, zaključak je izraelske studije novijeg datuma.

Naime, kod spomenutih osoba najčešće nedostaje neki od enzima važan za metaboličke pretvorbe spojeva iz hrane. Nemogućnost pretvorbe uzrokuje akumulaciju spoja, često amiloidne strukture, koji se dalje ne može metabolizirati što izaziva pojavu toksičnog učinka. Najčešći primjer takvog metaboličkog poremećaja je fenilketonurija – bolest koju karakterizira nemogućnost metaboliziranja aminokiseline fenilalanina.

U aktualnom istraživanju na kulturi stanica znanstvenici su proučavali kako spojevi prirodno prisutni u zelenom čaju i crnom vinu, epigalokatehingalat (EGCG) i taninska kiselina, utječu na stvaranje amiloidnih struktura podrijetlom od akumuliranih toksičnih metabolita. Pritom su ispitivana tri metabolita povezana s metaboličkim poremećajima: adenin, tirozin i fenilalanin.

Rezultati su pokazali da su i EGCG i taninska kiselina bili učinkoviti u sprječavanju nastanka amiloidnih struktura.

Prema riječima znanstvenika, istraživanje omogućava bolje razumijevanje važnosti metabolita ne samo u urođenim metaboličkim poremećajima već i u neurodegenerativnim bolestima, što može doprinijeti boljoj terapiji pacijenata u skoroj budućnosti.

Izvor: Communications Chemistry
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, vino, Zeleni čaj,

Komentari