Antonia Vlašić

Datum objave: 03. 01. 2022.

Novo istraživanje pokazalo je kako provođenje EAT-Lancet prehrane, tzv. ˝planetarne˝ prehrane, koja ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje i planetu, može smanjiti rizik od prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

EAT-Lancet komisija u 2019. godini objavila je prijedlog prehrane za očuvanje zdravlja ljudi i planete. Razvoj ovog projekta u kojem su sudjelovali stručnjaci iz 16 različitih zemalja trajao je 3 godine, a glavni cilj bio im je osmisliti zdravu i održivu prehranu. Znanstvenici savjetuju kako bi do 2050. godine trebalo smanjiti konzumaciju crvenog mesa i šećera na 50% te dvostruko povećati konzumaciju voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki. Nova studija provedena u Švedskoj prva je proučavala povezanost EAT-Lancet prehrane i smrtnosti.

Švedski znanstvenici proučavali su 22421 ispitanika koji su sudjelovali u studiji čiji je cilj bio ispitati može li se zapadnjačka prehrana povezati s različitim oblicima karcinoma (Malmö Diet and Cancer study). Osmislili su poseban sustav bodovanja kojim su odredili koliko su prehrambene navike svakog ispitanika slične EAT-Lancet prehrani te su na taj način sve ispitanike podijelili u 5 skupina. Što su prehrambene navike bile sličnije EAT-Lancet prehrani, ispitanik je dobivao više bodova. Također, u obzir su uzimali i čimbenike poput pušenja, tjelesne aktivnosti, indeksa tjelesne mase i visoke konzumacije alkohola.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ispitanici čije su prehrambene navike bile najsličnije EAT-Lancet prehrani su imali 25% smanjen rizik od prerane smrti u odnosu na ispitanike čija je prehrana bila najmanje slična EAT-Lancet prehrani.

Također, otkrili su kako je EAT-Lancet prehrana povezana sa 32% smanjenim rizikom od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima i 34% smanjenim rizikom od smrti uzrokovane karcinomom. Autori provedene studije se nadaju kako će njihovi rezultati doprinijeti razvoju održivih prehrambenih smjernica.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari