Josip Rešetar

Datum objave: 27. 12. 2018.

Uzevši u obzir postojeće biomarkere koji pokušavaju procijeniti poželjno, odnosno zdravo starenje, status dušikovog oksida najviše obećava, zaključak je znanstvenika sa Sveučilišta u Houstonu.

Naime, tri se procesa usko vežu uz proces starenja: skraćenje telomera – zaštite DNA molekule, gubitak funkcije mitohondrija – tvornica stanične energije te mogućnost matičnih stanica da poprave nastalo stanično oštećenje. Ono što povezuje sva tri procesa je upravo dušikov oksid.

Ova molekula sudjeluje u regulaciji telomeraze – enzima koji dodaje telomere na DNA molekulu, kontrolira produkciju mitohondrija i, što je najzanimljivije, djeluje kao signal koji aktivira matične stanice pri nastanku staničnog oštećenja.

Budući da dušični oksid utječe na širenje i fleksibilnost krvnih žila smatra se da je njegov nedostatak prisutan kod osoba s lošom cirkulacijom i povišenim krvnim tlakom.

Prema riječima znanstvenika, ono što otežava razumijevanje uloge dušikovog oksida jest nepostojanje dovoljno precizne metode koja bi mogla odrediti njegov status u tjelesnim tekućinama.

Indirektni pokazatelj nedostatka dušikovog oksida mogao bi biti povišeni krvni tlak. Za postizanje poželjnih vrijednosti dušikovog oksida preporučuje se slijeđenje raznolike i uravnotežene prehrane uz primjenu dodataka prehrani prema preporuci stručne osobe.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dušikov oksid, Geni, starenje,

Komentari