Đumbir je namirnica koju ayurvedska i kineska tradicionalna medicina primjenjuju u liječenju astme, dijabetesa, mučnine i boli. I znanstvenici smatraju kako đumbir ima blagotvorno djelovanje. In vitro istraživanja su pokazala njegov protuupalni i analgetski potencijal poput nesteroidnih protuupalnih lijekova.
Znanstvenici s kineziološkog fakulteta iz Georgie su pokušali ustanoviti da li svakodnevni unos đumbira prehranom može olakšati bol u mišićima kod ljudi koja se javlja nakon napornog vježbanja.
Sudionicima studije davano je 2 g svježeg ili toplinski obrađenog đumbira ili placebo tijekom 11 uzastopnih dana te su podvrgnuti režimu vježbanja koji izaziva upalu i bol u mišićima.
Pokazalo se kako svakodnevna konzumacija svježeg i toplinski obrađenog đumbira može umjereno do znatno smanjiti bol u mišićima.
Autori studije koja je objavljena u časopisu The Journal of Pain smatraju kako su ovim istraživanjem potvrdili učinkovitost đumbira kod ublaživanja boli.