Datum objave: 27. 06. 2016.

U novom istraživanju američkih znanstvenika zamijećeno je da bi školska djeca mogla imati koristi od produljenja trajanja školskog odmora za ručak, barem što se tiče kvalitetnijeg prehrambenog unosa.

U istraživanju je sudjelovao 1 001 učenik iz šest različitih škola s različitim trajanjem odmora za ručak – od 20 pa do 30 minuta.

Primijećeno je da su učenici koji su imali odmor kraći od 25 minuta, u usporedbi s onima kojima je odmor trajao 25-30 minuta, znatno rjeđe odabirali voće uz ručak.

S druge strane, učestalost odabira glavnog jela, povrća i mlijeka nije bila ovisna o trajanju odmora. No, zamijećeno je da su učenici koji su za konzumaciju obroka imali manje od 20 minuta, unijeli 13 % manje glavnog jela, 12 % manje povrća i 10 % manje mlijeka u usporedbi s onima kojima je vrijeme za konzumaciju ručka trajalo barem 25 minuta.

S obzirom na rezultate, autori su zaključili da bi produživanje odmora za ručak na minimalnih 25 minuta moglo poboljšati prehranu školaraca te smanjiti količinu prehrambenog otpada u školskim kantinama.

Izvor: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari