Datum objave: 11. 01. 2016.

„Refleks sitosti“ naziv je za signal kojeg naš probavni sustav šalje mozgu tijekom jela kako bi ga upozorio da smo unijeli dovoljnu količinu hrane. Međutim, ovaj signal se ne može javiti trenutno, već nakon najmanje 15 minuta od početka jela, a za to vrijeme današnjom prehranom moguće je unijeti veliku količinu kalorija. Stoga je u novom istraživanju na 54 djece prosječne dobi od 12 godina ispitano može li usporavanje konzumacije hrane polučiti pozitivan učinak kod prevencije prekomjernog unosa energije, odnosno, povećanja tjelesne mase.

Za potrebe istraživanja, svim ispitanicima podijeljeni su mali pješčani satovi s ciljem pomoći u usporavanju jela. Naime, zadatak ispitanika bio je pokrenuti sat prilikom uzimanja svakog zalogaja kako bi pojedini zalogaj žvakali 30 sekundi. Ispitanici su na kraju istraživanja bili podijeljeni u dvije skupine – onu koja se pridržavala uputa i onu koja nije, a bili su uspoređeni i s kontrolnom skupinom koja nije nikako trebala mijenjati svoj način jedenja.

Rezultati su pokazali da je skupina koja se pridržavala uputa, smanjila svoju tjelesnu masu za 2 % nakon šest, odnosno, za 3,4 % nakon 12 mjeseci. S druge strane skupina koja nije poštovala zadatak sporijeg jedenja, povećala je masu, i to za 5,8 % nakon šest, odnosno, za 12,6 % nakon 12 mjeseci. Kontrolna skupina je također pokazala povećanje tjelesne mase.

Autori istraživanja zaključili su kako dulje žvakanje hrane potencijalno predstavlja odličnu strategiju prevencije pretilosti budući da zapravo ne zahtijeva promjenu prehrambenih navika.

Izvor: Pediatric Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari