Datum objave: 27. 11. 2014.

Novo istraživanje je pokazalo da su zdravstvene blagodati prelaska na mediteransku prehranu i povećanja razine tjelesne aktivnosti, pa čak i ako traju samo osam tjedana, vidljive i nakon jedne godine od prestanka njihovog provođenja.

Navedeno istraživanje predstavlja nastavak studije koja je ispitivala učinak mediteranske prehrane na zdravlje krvnih žila osoba starijih od 50 godina. Tijekom perioda od osam tjedana, jedna skupina ispitanika trebala je samo redovito provoditi umjerenu tjelesnu aktivnost, dok je druga, uz tjelovježbu, trebala i slijediti principe mediteranske prehrane.

Rezultati studije su pokazali da je skupina koja je usvojila i principe mediteranske prehrane, pokazala veća poboljšanja u funkciji endotelnih stanica koje oblažu unutarnju stijenku krvnih žila, a samim tim, primijećeno je i poboljšanje protoka krvi.

Nakon jedne godine od završetka studije, novo istraživanje s istim ispitanicima pokazalo je da su pozitivni zdravstveni učinci bili i dalje prisutni, iako se ispitanici više nisu trebali držati strogog režima prehrane i tjelovježbe. Autori su, stoga, zaključili kako i kratkotrajne intervencije mogu osigurati dugotrajne blagodati.

Izvor: Microvascular Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari