Ela Lučić

Datum objave: 07. 08. 2020.

Procjenjuje se kako nizak status vitamina B12 pogađa čak i do 15% populacije starije od 60 godina, stoga znanstvenici intenzivno rade na pronalaženju prehrambenih izvora vitamina B12 s visokom bioraspoloživošću.

Proteini sirutke i mlijeko pokazali su se učinkovitim izvorima ovoga vitamina poboljšanjem biomarkera njegova nedostatka kod laktovegetarijanaca. Podrazumijeva se kako su proteini sirutke lako dostupan izvor vitamina B12 s velikom bioraspoloživošću. Međutim, dugoročni učinci uzimanja sirutke i sličnih dodataka prehrani na biomarkere statusa B12 kod zdravih starijih osoba još uvijek nisu rasvijetljeni.

Skupina znanstvenika nastojala je ispitati učinak dugotrajne konzumacije proteina sirutke u obliku dodatka prehrani na status vitamina B12 u zdravih starijih osoba podvrgnutih različitim vrstama tjelovježbe i dodataka prehrani.

U ispitivanje su uključili 167 zdravih odraslih osoba starijih od 65 godina koje su nasumično podijelili u tri skupine: prvoj skupini dodijeljeno je uzimanje dvaju različitih proteina sirutke u obliku dodatka prehrani, drugoj skupini uzimanje kolagena, a trećoj ugljikohidrata maltodekstrina. Ispitanici kojima je dodijeljeno uzimanje proteina sirutke podijeljeni su u tri skupine: prva skupina izvodila je trening većeg otpora, druga skupina trening manjeg otpora, a treća skupina nije izvodila trening. Prehrambeni unos procijenjen je putem dnevnika prehrane. Uzorci krvi na tašte prikupljeni su na početku studije i nakon 12 mjeseci, a uzorci koji nisu uzeti na tašte prikupljeni su nakon 6 i 18 mjeseci kako bi se utvrdile vrijednosti metilmalonske kiseline, vitamina B12 i holotranskobalamina.

Autori studije navode kako je uzimanje proteina sirutke uzrokovalo porast vrijednosti vitamina B12 i holotranskobalamina. Nadalje, vrijednosti metilmalonske kiseline smanjile su se u skupini koja je izvodila trening manjeg otpora. Rezultati nisu pokazali promjene u vrijednostima biomarkera vitamina B12 kod ispitanika koji su uzimali kolagen ili maltodekstrin u obliku dodatka prehrani, a vrsta treninga također nije uzrokovala promjenu.

Neočekivano, znanstvenici su otkrili razliku u biomarkerima statusa vitamina B12 između uzoraka krvi koji su uzeti na tašte i onih koji nisu. Naime, u uzorcima krvi koji su uzeti na tašte zabilježena je općenito niža koncentracija metilmalonske kiseline i holotranskobalamina.

Jednaka, ali statistički neznačajna povezanost zabilježena je i za vitamin B12. Autori studije napominju kako su otkrića iznenađujuća jer je za razine vitamina B12 i holotranskobalamina ranije utvrđena neosjetljivost na stanje gladovanja i unos hrane, a većina laboratorija prilikom procjene statusa vitamina B12 ne uzima uzorke krvi na tašte.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari