Datum objave: 11. 09. 2012.

Čak je i za mlađe žene, kao i za muškarce raznih dobi, gubitak suvišnih kilograma izvediv cilj, dok je dugotrajno održavanje postignute mase već značajniji izazov. Za žene u postmenopauzi, prema autorima studije objavljene u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , to je još znatno teže.

Autori studije objašnjavaju da nekoliko čimbenika može otežati gubitak tjelesne mase, a potom i održavanje postignute mase kod žena u postmenopauzi. Prema njima, gubitkom kilograma smanjuje se i motivacija, nadalje, u postmenopauzi dolazi i do fizioloških promjena koje uključuju usporavanje metabolizma te povećanje razine hormona koji potiču apetit.

U samom istraživanju sudjelovalo je 508 žena s prekomjernom tjelesnom masom u postmenopauzi, a nastojalo se utvrditi utjecaj određenih poremećaja u prehrambenom ponašanju te izbora hrane na gubitak tjelesne mase nakon 6 i nakon 48 mjeseci.

Sudionice su podijeljene u dvije grupe:
- Zdravstveno-edukativna grupa – u ovoj grupi žene su pohađale seminare o sveobuhvatnom zdravlju žene. Pri tome se nije puno pažnje pridavalo gubitku tjelesne mase.
- Grupa kojoj se mijenjao životni stil – žene iz ove grupe imale su organizirane sastanke sa psiholozima, trenerima te nutricionistima. Poticane su na smanjenje unosa masnoća i povećanje unosa voća, povrća i cjelovitih žitarica te na redovitu umjerenu tjelesnu aktivnost.

Istraživači su utvrdili da su, u kombiniranoj populaciji dviju grupa, prehrambene navike strogo povezane sa gubitkom tjelesne mase nakon 6 mjeseci. Te navike uključuju smanjenje unosa pržene hrane, slatkiša i deserta, povećanje unosa ribe, rijeđe objedovanje vani i manji unos zaslađenih napitaka.

One koje su i nakon 4 godine težile manje, jele su manje slatkiša i deserta te pile manje zaslađenih napiaka. Manji unos mesa i sira te veći unos povrća i voća su također važni preduvjeti za dugotrajan gubitak tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari