Datum objave: 30. 04. 2015.

Ženama s karcinomom dojke često se preporučuje izbjegavanje unosa soje ili dodataka prehrani sa sojom jer se smatra da ona može smanjiti učinkovitost antiestrogenske terapije.

Međutim, jedno istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta u Georgetownu u Washingtonu pokazalo je da su životinje koje su tijekom cijelog života unosile genistein – izoflavon soje, bolje reagirale na antiestrogensko liječenje te su imale manji rizik od povratka karcinoma.

U novom istraživanju, isti istraživači pokušali su ispitati mogu li se njihova prethodna saznanja objasniti promjenama u imunosnom odgovoru na tumorske stanice.

Inače, poznato je da T-limfociti mogu uništiti tumorske stanice, no ostale stanice imunološkog sustava mogu utjecati na smanjenje sposobnosti T-limfocita u prepoznavanju tumora.

Novo istraživanje pokazalo je da se imunosni odgovor T-limfocita štakora koji su prije puberteta počeli dobivati genistein, aktivira već prije početka antiestrogenskog liječenja. Također, rezultati su pokazali i da je genistein utjecao na smanjenje imunosupresivnog učinka karcinoma, što je smanjilo mogućnost „skrivanja“ malignih stanica od imunološkog sustava.

Međutim, kako bi se karcinomu „programirala“ poželjna svojstva, autori su naglasili kako je jako bitno da se soja, odnosno, genistein počne unositi mnogo prije razvoja bolesti.

Izvor: American Association for Cancer Research Annual Meeting 2015

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari