Datum objave: 09. 05. 2011.

Prehrana tijekom prvih nekoliko dana ili tjedana života može imati dugoročan utjecaj na zdravlje, i to putem fenomena znanog kao efekt metaboličkog programiranja.

Metaboličko programiranje je koncept prema kojemu razlike u nutritivnim iskustvima u kritičnoj, najranijoj životnoj dobi mogu programirati metabolizam osobe za budućnost.

Istraživači su uspoređivali rast, kompoziciju tijela i krvni tlak triju grupa zdrave novorođenčadi rođene u punom terminu. Jedna grupa je prva četiri mjeseca dobivala isključivo majčino mlijeko, a sudionici u ostale dvije grupe su nasumično odabrani kako bi primali ili formulu s niskim udjelom proteina (1,8 g/100 kcal) ili visokoproteinsku formulu (2,7g/100 kcal).

Nakon četiri mjeseca, djeca koja su primala formulu nastavila su i dalje primati formulu koju su primali od početka, a dojena djeca su, ukoliko je to bilo potrebno, dobila i formulu saniskim sadržajem proteina.

Djeca, njih 234-ero, su praćena tri godine, a istraživači su uočili da su isključivo dojena djeca razvila poseban model rasta i specifičan metabolički profil koji se razlikovao od djece hranjene formulama. U dobi kada su imali 15 dana, imali su nižu razinu inzulina u krvi od djece hranjene formulama, a ova razlika zadržala se do dobi od 4 mjeseca. U dobi od 9 mjeseci više nije uočena nikakva razlika u razini inzulina između dojene djece i djece hranjene formulama.
Model rasta se također razlikovao između grupa tijekom prve godine života, no do dobi od 3 godine razike u rastu, tjelesnoj masi i kompoziciji tijela nisu više postojale.

Kod djece hranjene visoko proteinskim formulama u dobi od 3 godine uočen je viši sistolički i dijastolički krvni tlak u odnosu na dojenu djecu, no i te povišene razine bile su u normalnim granicama.

Izvor: American Academy of Pediatrics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe,

Komentari