Datum objave: 09. 12. 2016.

Dud ili murva je slatko voće koje pruža brojne zdravstvene dobrobiti, a one uključuju snižavanje razine kolesterola, poboljšanje razine glukoze u krvi i smanjenje rizika od razvoja karcinoma. Međutim, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu The FASEB Journal , jedna od komponenata duda doprinosi i aktivaciji smeđeg masnog tkiva, ubrzanju metabolizma te smanjenju tjelesne mase. Spomenuta se komponenta zove rutin, a kineski znanstvenici su istražili njegove metaboličke učinke.

Istraživanje je provedeno na dvije skupine miševa kojima je rutin dodan u vodu za piće. U jednoj je skupini miševa pretilost izazvana genetskim putem, a u drugoj skupini prehranom. Tijekom trajanja istraživanja, obje su skupine imale uobičajenu prehranu. Također, u obje je skupine rutin aktivirao smeđe masno tkivo, što je posljedično dovelo do povećane potrošnje energije, poboljšane ravnoteže inzulina i glukagona te smanjenja udjela masnog tkiva. Navedeni učinci mogu se objasniti aktivacijom smeđeg masnog tkiva hladnoćom, koja dovodi do „izgaranja“ energije i stvaranja topline.

Prema riječima autora, rutin pokreće specifičnu signalnu kaskadu koja povećava aktivnost gena UCP1 i broj mitohondrija u smeđem tkivu. Osim toga, u obje skupine miševa u potkožnom masnom tkivu pokreće stvaranje masnih stanica nalik onima u smeđem masnom tkivu.

Na temelju rezultata istraživanja autori vjeruju kako rutin nudi mogućnost novog pristupa liječenju pretilosti i drugih stanja povezanih s prekomjernom tjelesnom masom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, dud,

Komentari