Drugi kongres o kliničkoj prehrani

Datum objave: 01. 01. 2005.

U organizaciji Hrvatskog društva za parenteralnu i enteralnu prehranu Hrvatskoga liječničkog zbora u Opatiji se od 22. do 25. travnja 2004.održao Drugi kongres o kliničkoj prehrani..
Cilj Kongresa je kontinuirano praćenje novih saznanja i iskustava na području kliničke prehrane i nutricionizma. S obzirom na strukturu predavača koji su stigli iz cijeloga svijeta, a koji su ugledni i istaknuti stručnjaci s područja kliničke prehrane, medicine i nutricionizma, te broj slušača i diskusije koje su vođene nakon predavanja, može se reći da je cilj u potpunosti ostvaren.
Kongres su svečano otvorili Doc. dr. sc. Željko Krznarić i Prof. dr. sc. Boris Vucelić koji su i osnovali Društvo prije punih šesnaest godina. U sklopu otvorenja, doajen kliničke prehrane, Prof. Peter Fürst sa Sveučilišta u Bonnu, održao je predavanje «Klinička prehrana u 21. stoljeću». Prof. Fürst u svojem se predavanju osvrnuo na razvoj kliničke prehrane tijekom dvadesetog stoljeća i iznijeo svoja razmišljanja o segmentima kliničke prehrane koja očekuje snažna ekspanzija u desetljećima koja slijede.

Drugi dan Kongresa započeo je s predavanjima o kliničkoj prehrani u pedijatrijskoj populaciji koja su održali Prof. Berthold i Sybylle Koletzko.

Prof. dr. sc. Sanja Kolaček i Prof. Berthold Koletzko
Dr. Daniel Fuentes, pedijatar gastroenterolog, koji je stigao čak iz Meksika, održao je predavanje o mjerenjima sastava tijela i potrošnje energije kod kroničnih bolesti u djetinjstvu. Uslijedilo je predavanje Prof. Gianfranca Guarnieria o bolničkoj malnutriciji.

Prof. Gianfranco Guarnieri

Prof. dr. sc. Sanja Kolaček održala je izuzetno zanimljivo predavanje o probioticima i njihovoj primjeni u zdravih i bolesnih osoba.

Sekcija o parenteralnoj prehrani odlikovala se dinamičnošću te je osigurala vrijedne praktične informacije budući da su održana predavanja sa stajališta liječnika, ali i sa stajališta medicinske sestre koja su održali Dr. Julije Meštrović i med. sestra Irena Mršić. Prof. Željko Metelko ukazao je na važnost inzulinske terapije, a Prof. Marek Pertkiewicz, istaknuti stručnjak iz Poljske, razjasnio je niz problema u predavanju «Zatajenje crijeva».

U program Kongresa je po prvi put bio uvršten i simpozij nutricionista čime se ukazalo na važnost multidisciplinaranog pristupa ovom izrazito važnom segmentu brige za bolesnika. Sekcija je otvorena s predavanjem o fitokemikalijama koje je održao Prof. Peter Fürst, a Dr. sc. Donatella Verbanac razjasnila je molekularnu pozadinu i mehanizam djelovanja polifenola iz zelenog čaja.

Predavanje o funkcionalnoj hrani dipl.ing. Darije Vranešić predstavljalo je osvrt na trendove u suvremenoj prehrambenoj tehnologiji. Dijetetičarke iz Mađarske i Njemačke, Emese Antal i Izabella Henter, osvrnule su se na djelatnosti i aktualne probleme dijetetičara u ovim djelovima Europe. Prof Željko Reiner priključio se simpoziju nutricionista sa svježim i zanimljivim predavanjem o omega – 3 masnim kiselinama i kardiovaskularnim bolestima.

Treći dan Kongresa uz izuzetno vrijedna predavanja stručnjaka iz Švicarske, Republike Češke, Turske i Slovenije obilježilo je niz predavanja istaknutih hrvatskih stručnjaka, poput Doc. dr. sc. Željka Krznarića, Prof. Antonia Juretića, Prof. Vesne Vegar.
Prof. Mirko Koršić održao je izuzetno originalno predavanje o prehrani i osteoporozi koje je izmamilo osmijeh i zaintrigiralo mnoge te izazvalo burne formalne i neformalne rasprave.
Kongres je završen iznošenjem iskustava u radu na području kliničke prehrane. Svoje spoznaje iznijeli su stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Poljske i Češke.

Kongresu je prisustvovalo oko 300 sudionika iz hrvatskih i europskih bolnica, sveučilišta, instituta, tvrtki i industrije.

Organizatori kongresa: Doc.dr.sc. Željko Krznarić i Dipl.ing. Darija Vranešić

Skup je bio popraćen i društvenim događanjima, prezentacijom postera i izložbenim prostorom na kojem su se predstavile vodeće tvrtke u području kliničke prehrane i farmacije te prehrambena industrija.Medijski pokrovitelji Kongresa bili su [url="#"] Vitamini.hr[/url], [url="#"] [url="#"] PLIVAmed.net [/url][/url]i [url="#"] Medix[/url].

Pošalji prijatelju na email

Komentari