Drugačiji pristup

Datum objave: 14. 07. 2005.

Neki smatraju poželjniji pristup problemu viška kilograma paradigmom da će tijelo postići prirodnu masu ukoliko se osoba hrani pravilno, adekvatno reagira na signale gladi i sitosti, te u svoje životne navike inkorporira tjelesnu aktivnost.. Ovaj pristup je više usmjeren na zdravlje nego na postizanje željene tjelesne mase.

Pristalice ovakvog načina razmišljanja promoviraju prihvaćanje i poštovanje različitosti s obzirom na oblik i veličinu ljudskog tijela. Uzevši u obzir dokazanu činjenicu da smanjenje tjelesne mase 5-10 % u odnosu na inicijalnu tjelesnu masu rezultira koristima za zdravlje, da mnoge osobe teže nerealnom smanjenju tjelesne mase te uzevši u obzir socijalni stigmatizam koji prati gojaznost, ovakvo gledanje može nekim osobama pomoći da razviju bolji stav prema hrani, prehrani i svom tijelu.

Dakle, nije potrebno ostvariti zadani cilj da bi se ostvarile koristi za zdravlje: pri smanjenju tjelesne mase za samo 10 % popravljaju se metabolički parametri: lipidi krvi, krvni tlak, razina glukoze i inzulina u serumu.

Izvor: Krause’s Food, Nutrition, Diet Therapy

Pošalji prijatelju na email

Komentari