Datum objave: 08. 04. 2014.

Nakon cjelodnevnog rada i umora često nakon ulaska u kuću liježemo na kauč, a ukoliko se pojavi glad unosimo ono što nam je nadohvat ruke. Američki znanstvenici ponudili su rješenje kako da tijekom najveće iscrpljenosti odaberemo zdravo.

Istraživanje je provedeno na način da su 56 zdravih muškaraca i žena, prosječne dobi 19 godina, podvrgnuti sljedećim situacijama za kuhinjskim stolovima:
• komadi jabuka stavljeni su im nadohvat ruke te bliže od posude s kokicama,
• komadi jabuka stavljeni su im dalje od posude kokica koja je bila nadohvat ruke.

Trećina ispitanika poslužila je kao kontrolna skupina kojoj su nadohvat ruke bile jabuke i kokice. Nakon ovog eksperimenta, ispitanici su ispunili anketu o sklonosti prema određenoj vrsti hrane.

Rezultati su pokazali kako ispitanici najviše preferiraju konzumaciju kokica, ali ukoliko im je jabuka bliže nego kokice odlučuju se za zdraviji izbor . Pouka studije je kako je važna dostupnost zdravijih namirnica u okolini kojoj boravimo. Ukoliko u blizini televizora ili kompjutera stavimo posude s voćem veća je mogućnost unosa nutritivno vrijedne namirnice nego namirnice bogate masnoćama ili jednostavnim šećerima. Tijekom godina, na ovaj način možemo smanjiti unos energije te poboljšati prehrambene navike unoseći veće količine voća i povrća.

Izvor: Appetite

Pošalji prijatelju na email

Komentari