Vitaminoteka

Datum objave: 28. 10. 2015.

Prema novoj analizi objavljenoj u časopisu Osteoporosis International, stanovanje u naseljima s mnogo restorana brze hrane može negativno utjecati na razvoj kostiju tijekom ranog života.

Ovo je zaključeno nakon obrade podataka 1 107 djece koja su sudjelovala u jednom opsežnom britanskom istraživanju čiji je cilj bio ispitati kako prehrana i način života utječu na zdravlje majki i njihove djece. U analizi je uspoređena mineralna gustoća kostiju nakon rođenja te u 4. i 6. godini života s brojem prodajnih mjesta brze hrane te specijaliziranih trgovina „zdrave“ hrane u naselju stanovanja.

Rezultati su pokazali da je veća dostupnost brze hrane bila povezana sa znatno nižom mineralnom gustoćom kostiju kod novorođenčadi, iako ova povezanost nije bila značajna u dobi od 4 i 6 godina. S druge strane, primijećeno je da je veći broj specijaliziranih trgovina koje nude „zdravu“ hranu bio povezan s većom gustoćom koštanog tkiva u 4. i 6. godini.

Dakle, analiza ukazuje na bitnu ulogu okoline u očuvanju optimalnog zdravlja. Stoga se pretpostavlja da bi inicijative poboljšanja prehrambene ponude na lokalnim razinama mogle biti od velike koristi. Neka mjesta i naselja u Ujedinjenom Kraljevstvu ovo su već i prepoznala te su, primjerice, uvela odredbu da se restorani brze hrane ne smiju nalaziti u krugu od 400 m oko škole.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, Zdravlje djece,

Komentari