Ela Lučić

Datum objave: 24. 08. 2022.

Smatra se kako prekomjerna konzumacija soli štetno djeluje na ljudsko zdravlje. Stoga su se istraživači iz Švicarske i SAD-a posvetili proučavanju pretpostavke kako su prerana smrt i duljina očekivanog životnog vijeka povezani s time koliko često netko dodaje sol u hranu.

Dodavanje soli u pripremljenu hranu uobičajena je praksa u zapadnim zemljama te je izravno povezana s dugotrajnom sklonošću pojedinca prema hrani slanog okusa. U zapadnjačkoj prehrani, dodavanje soli za stolom čini 6-20% ukupnog unosa soli te se može koristiti za procjenu povezanosti između uobičajenog unosa natrija i rizika od smrti, tvrde autori studije.

Kako bi istražili ima li ova praksa utjecaj na preuranjenu smrt iz svih razloga i kraći očekivani životni vijek, znanstvenici su analizirali podatke 501 379 ispitanika koji su ispunili upitnik o učestalosti dodavanja soli hrani na početku studije. Također su prikupljeni podaci o smrti i datumu smrti ispitanika.

Rezultati su pokazali kako je u osoba koje uvijek dodaju sol u hranu zabilježen 28% veći rizik od prerane smrti, u usporedbi s onima koji nikad ili rijetko dodaju sol.

Nadalje, znanstvenici su otkrili kako su osobe koje uvijek dodaju sol imale kraći životni vijek, u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko dodaju sol. U dobi od 50 godina, očekivani životni vijek smanjen je za 1,5 godina kod žena i 2,28 godina kod muškaraca koji uvijek dodaju sol u hranu, u odnosu na one koji nikada ili rijetko dodaju sol. Rezultati ove studije podupiru preporuke za promjenu načina prehrane u svrhu poboljšanja zdravlja, zaključuju znanstvenici. Budući da je ovo prva studija koja je izvijestila o povezanosti dodavanja soli u hranu i smrtnosti, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili dobiveni rezultati prije davanja preporuka.

Izvor: European Heart Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: rizik od smrti, smrtnost, sol, unos soli,

Komentari