Doručkom do vitke linije i zdravog srca

Datum objave: 14. 02. 2005.

Istraživači su otkrili da žene koje preskaču zajutrak jedu više tijekom dana, imaju višu razinu ukupnog i «lošeg» LDL kolesterola te lošiju osjetljivost na inzulin u odnosu na žene koje ne preskaču zajutrak..
U studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition , istraživači su ispitivali utjecaj konzumiranja i preskakanja zajutarka na cjelodnevni unos i potrošnju kalorija, te na razinu inzulina, glukoze te kolesterola u krvi 10 zdravih žena adekvatne tjelesne mase.

Dva tjedna žene su između 7 i 8 konzumirale cjelovite žitarice sa obranim mlijekom (2% m.m), a zatim jutarnji međuobrok između 10:30 i 11. U toku dana, žene su konzumirale još dva dodatna obroka i međuobroka. Žene su bilježile sve što jele u toku dana.

Nakon dva tjedna pauze, žene su nastavile sa istim protokolom samo su izbjegavale zajutrak.

Obradom rezultata utvrđeno je da su žene, u razdoblju kada su redovito konzumirale zajutrak, dnevno konzumirale prosječno 100 kcal manje u odnosu na period kada su preskakale zajutrak.

Također je uočeno da su žene imale znatno nižu razinu ukupnog i LDL kolesterola te lošiju osjetljivost na inzulina u razdoblju kada nisu preskakale zajutrak.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, February 2005; vol 81: 388-396

Pošalji prijatelju na email

Komentari