Maja Biličić

Datum objave: 29. 10. 2018.

Nedavnim istraživanjem utvrđeno je da će učenici pojesti zdravi doručak ako im se za to da dodatnih 10 minuta.

Znanstvenici su u svrhu istraživanja prikupili podatke o učenicima koji doručak konzumiraju u školi, njegove hranjive vrijednosti te količinu konzumirane hrane.

Otkriveno je da se doručak 20% češće konzumira u školi ako učenici dobiju dodatnih 10 minuta u školskoj kantini te čak 35-45% češće ako se konzumira unutar učionica. Na ovaj se način smanjio i postotak učenika koji doručak nisu konzumirali ni kod kuće niti u školi s 4% na 0.

Podaci su prikazali da više učenika konzumira doručak ako se on konzumira unutar učionica, no tako se on svima mora servirati besplatno, što si mnoge škole ne mogu priuštiti. Stoga je preporučljivo učenicima produljiti vrijeme za doručak u školskim kantinama.

Dodatno, znanstvenici su učenicima ispitanicima dali narukvice kojima su pratili njihovo vrijeme dolaska u školu te konzumiranu hranu i unos hranjivih tvari. Učenici su također svakodnevno ispunjavali upitnike kako bi se utvrdilo konzumiraju li doručak kod kuće, na koji su način stigli u školu, koliko su gladni kada stignu u školu te sviđa li im se hrana koju škola nudi.

Analizom ovih podataka znanstvenici su utvrdili da način prijevoza do škole nije nikako utjecao na konzumiranje doručka te da se učenici nisu prejedali ako su dobili više vremena za doručak. Štoviše, učenici bi doručak kod kuće u tom slučaju zamijenili doručkom u školi.

Predlaže se školama i nadležnim tijelima da razmotre produljivanje vremena za doručak u školama.

Izvor: American Journal of Agricultural Economics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, doručak, škola,

Komentari