Datum objave: 03. 11. 2014.

Istraživanje provedeno na djevojkama u kasnoj adolescenciji pokazalo je da doručak može pomoći smanjiti žudnju za slatkom i masnom hranom budući da djeluje na povećanje razine tvari u centru za nagrađivanje u mozgu.

Istraživanje je bilo provedeno na maloj skupini od 20 mladih žena, dobi 18-20 godina, s prekomjernom tjelesnom masom koje nisu običavale doručkovati. Svaka ispitanica prošla je tri različita sedmodnevna obrasca doručkovanja. Jedan obrazac je uključivao konzumaciju doručka od 350 kcal s umjerenim udjelom proteina, drugi je uključivao doručak od 350 kcal s visokim udjelom proteina, a treći obrazac nije uključivao doručak – ispitanice su ga tada preskakale. Svako jutro bila im je procijenjena žudnja za hranom te uzet uzorak krvi za određivanje razine dopamina, kemijske tvari koja je u mozgu uključena u sustave nagrade.

Rezultati su pokazali da oba tipa doručka pomažu u smanjenju žudnje za slatkom i „jačom“, tj. masnijom hranom, a navedene promijene apetita pratile su više razine dopamina. U usporedbi s doručkom s umjerenim udjelom proteina, onog s visokim udjelom pratilo je veće smanjenje želje za masnijom hranom, a primijećeno je i da pomaže u održavanju razine dopamina sve do ručka.

Iako je istraživanje provedeno na mladim ženama, autori smatraju da se ovi rezultati mogu primijeniti na sve odrasle osobe.

Izvor: Nutrition Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari