Datum objave: 24. 02. 2016.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, doručkovanje može potaknuti pretile osobe na veću razinu tjelesne aktivnosti.

U studiji, koja je trajala šest tjedana, pretili ispitanici dobi 21-60 godina bili su podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina trebala se suzdržavati od unosa hrane do podneva, dok je druga trebala svakodnevno doručkovati, odnosno, unijeti 350 kcal najkasnije dva sata nakon ustajanja te još dodatnih 350 kcal do 11 sati prijepodne.

Unos jutarnjeg obroka nije utjecao na smanjenje tjelesne mase ispitanika, ali je pokazao učinak na smanjenje unosa hrane tijekom ostatka dana, kao i veću tjelesnu aktivnost tijekom prijepodneva. Budući da je povećanje aktivnosti vrlo važno u poboljšanju životnog stila, smatra se da ovo može biti glavna korist konzumacije doručka kod pretilih.

Kada se u obzir uzmu i rezultati drugih sličnih istraživanja, može se zaključiti kako prvi dnevni obrok može znatno doprinijeti boljem zdravlju. Iako su u ovoj studiji ispitanici sami određivali koju će hranu jesti, stručnjaci napominju da nisu svi doručci jednaki – pravilan izbor hrane također je bitan kako bi se iz doručka „izvuklo“ ono najbolje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak,

Komentari