Datum objave: 12. 02. 2014.

Metabolički sindrom jedan je od učestalih poremećaja metabolizma modernog doba karakteriziran s barem dvije od sljedećih komponentni: povećanom tjelesnom masom, visokim udiom abdominalne masnoće, visokim razinama lipida u krvi, povišenim tlakom ili razinom šećera u krvi.

Švedska studija analizirala je važnost konzumacije doručka te potencijalnog učinka na zdravstveno stanje u budućnosti. Analizirale su se prehrambene navike osnovnoškolaca koji su bili praćeni tijekom 27 godina pri čemu su u obzir uzeti i markeri za metabolički sindrom. Rezultati su pokazali kako su oni ispitanici koji su unosili nedovoljno energije za doručak imali 68 % veći rizik od metaboličkog sindroma u budućnosti u odnosu na vršnjake koji su svakodnevno konzumirali doručak. Najčešće poveznice sa slabim doručkom bili su povećano masno tkivo na području trbuha te povišene razine šećera u krvi nakon gladovanja.

Autori studije ističu kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se uočili mehanizmi kojima preskakanje doručka utječe na razvoj metaboličkog sindroma. Ovo istraživanje samo je jedno u nizu kojim je potvrđeno kako je doručak najbitniji obrok u danu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari