Datum objave: 08. 10. 2013.

Randomizirana studija provedena na 47 pretilih i oboljelih od dijabetesa tipa 2 ispitivala je utjecaj „većeg“ (33 % ukupnog dnevnog energetskog unosa) i „manjeg“ (12 % ukupnog dnevnog energetskog unosa) doručka na kontrolu glukoze u krvi te hormona u organizmu. „Veći“ doručak sadržavao je povećanu količinu proteina i masti u odnosu na „manji“ te je studija provedena tijekom 13 tjedana. Rađena su antropometrijska mjerenja te su praćeni biokemijski parametri svakih 2 tjedna.

Rezultati studije su pokazali da ispitanici koji konzumiraju doručak bogatiji proteinima i mastima imaju (u odnosu na ispitanike s „manjim“ obrokom):
1. Bolju kontrolu glukoze u krvi
2. Niži krvni tlak
3. Smanjenu potrebu za unosom lijekova
4. Povećan osjećaj sitosti

Autori studije istaknuli su kako doručak s povećanom količinom proteina i masti potencijalno suzbija izlučivanje hormona grelina i time povećava osjećaj sitosti. Također, ukazuju na činjenicu da je bogatiji doručak potencijalna strategija za bolju kontrolu biokemijskih parametara u dijabetičara tipa 2 u odnosu na standardno propisanu niskokaloričnu dijetu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari