Doprinose li predrasude o hrani pretjerivanju u količini?

Datum objave: 28. 04. 2005.

Zahvaljujući trudu medija i prehrambene industrije neke namirnice se smatraju "zdravima", a neke se smatraju "uzročnicima bolesti". Utječe li ovakva kategorizacija na prosudbu o utjecaju konzumiranja određenih proizvoda na tjelesnu masu?..

Skupina dobrovoljaca (njih 160 dobi 19 godina) dala je osobnu procjenu utjecaja različitih grickalica na tjelesnu masu, pri čemu je dio ponuđenih proizvoda bio s dobrom reputacijom (npr. sadržavali su grožđice), a dio proizvoda je bio niske prehrambene vrijednosti (npr. krumpirov čips). Ispitanici su većim krivcima za nepoželjno povećanje tjelesne mase smatrali nezdrave light nego zdrave proizvode čija energetska vrijednost je znatno veća! Nadalje, s obzirom na udjel masti, a ne s obzirom na udjel ugljikohidrata bilo je moguće predvidjeti ispitanikovu procjenu debljajućih svojstava ispitivanih proizvoda.

Izvor: Food Quality and Preference (2005) 16: 447-54.

Pošalji prijatelju na email

Komentari