Doping pobliže

Datum objave: 01. 01. 2005.

Sportaši ne smiju koristiti tisuće kemijskih supstanci za koje stručnjaci smatraju da imaju artificijalne učinke, djelujući na tijelo sportaša povećavajući njegove sposobnosti iznad onih koje sportaš inače ima..
Pet je velikih grupa nedozvoljenih pripravaka koji se koriste kao doping:

 • Anabolni steroidi - pomažu u izgradnji mišićne mase i bržem oporavku nakon napora.

 • Peptidni hormoni - postoje priodno u organizmu u malim količinama, a njihovim se davanjem postiže učinak sličan davanju anabolnih steroida

 • Jaki analgetici - poput morfina i sličnih opijata, koriste se za umanjivanje učinka velikih napora

 • Stimulansi - lijekovi poput amfetamina (uključujući kofein iz kave) i kokaina pojačavaju rad srca i mišića i time pojačavaju performanse sportaša

 • Diureici - pomažu organizmu da izgubi suvišnu tekućinu tj. tjelesnu težinu ali i vrše mimikriju nekih drugih nedozvoljenih supstanci
 • Osim ovih pet glavnih grupa postoje i druge koje su također zabranjene, poput lokalnih anestetika, kortikosteroida ili beta-blokatora, koje se koriste u liječenju nekih bolesti poput astme ali se mogu zlorabiti jer imaju dopinške učinke.
  Lista zabranjenih pripravaka koji podliježu dopinškoj kontroli je uistinu velika, ali je tako selektirana da je gotovo nemoguće da sportaš koji koristi uobičajnu hranu i pića bude pozitivan na dopinškom testu.
  Postoje međutim neke situacije kod kojih bi sportaš mogao bez svoje izravne krivnje biti pozitivan na dopinškom testu. Primjerice, neki naširoko korišteni lijekovi u liječenju prehlade ili kašlja sadrže zabranjene supstance poput efedrina i pseudoefedrina.
  Stoga sportaši trebaju uvijek biti upozoreni na takve lijekove, te je nužno provjeriti njihov sastav prije uporabe.
  I neki biljni pripravci mogu sadržavati zabranjene supstance, poput čaja od ginsenga. Problem s takvim pripravcima je što često ne navode detaljno svoj sadržaj. I neke bolesti mogu podići razine normalno prisutnih ljudskih proteina iz krvi na neuobičajno visoki nivo. Najčešće je riječ o hormonima.
  Događa se i da se kemijski sastav urina promijeni ukoliko se urin neadekvatno pohranjuje prije ispitivanja.

  Pozitivan test
  Test može biti pozitivan bilo iz razloga da je sportaš slučajno unio zabranjenu supstancu, ili je pak namjerno unio supstancu do koje se može doći samo ilegalnim putem.
  U najvećem broju slučajeva ilegalne se supstance u organizam moraju unijeti putem injekcijske igle, pa je mala mogućnost da je sportaš bio dopingiran a da toga nije bio svjestan.
  Primjerice, anabolički se steroidi u organizmu nikako ne mogu naći slučajno ili nekom pogreškom.

  Oni tamo mogu biti samo ilegalnim unosom.
  Postoji međutim i tzv. sivo područje u svezi nekih drugih zabranjenih sredstava. Primjerice, moguće je da neki od multivitaminskih pripravaka manjih proizvođača budu kontaminirani nekom od zabranjenih supstanci u malim količinama, jer njihov proces proizvodnje nije dovoljno siguran od takvih tvari.
  Nadomjesci prehrani
  Dosta se nedoumica sve više javlja oko tzv. prehrambenih nadomjestaka, a koji su naširoko korišteni od strane sportaša kao svojevrsna legalna zamjena za anaboličke steroide.
  Oni uključuju kreatin, supstancu koja se i prirodno nalazi u organizmu i hrani poput mesa i ribe.
  Kreatin se prodaje legalno u sintetičkoj formi, kao aminokiseliski prašak. Kreatin pomaže u izgradnji mišića te ubrzava oporavak nakon natjecanja ili treninga.
  Nedavno obavljeno istraživanje koje je uključilo anketiranje vrhunskih sportaša otkrilo je da više od polovine tih sportaša koristi kreatin.
  Neki zdravstveni eksperti međutim sumnjaju da kreatin može uzrokovati teška oštećenja zdravlja na duži rok. Kreatin se povezuje s oštećenjem bubrega i kratkoročnim problemima poput mišićnih grčeva i dehidratacijom.
  Nek drugi najčešće korišteni nadomjesci prehrani:

 • Glutamin - pretpostavlja se da smanjuje osjećaj umora, izgrađuje mišiće i pojačava imuni sustav.

 • Triptofan - pretpostavlja se da pojačava proizvodnju hormona adrenalina

 • Proteinski prašci - pretpostavlja se da poboljšavaju oporavak nakon treninga, povećavaju snagu i rast mišića.
 • Preuzeto sa portala [url="#"] Medicina.hr [/url]

  Pošalji prijatelju na email

  Komentari