Datum objave: 01. 10. 2013.

Znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država istraživali su utjecaj unosa zaslađivača i šećera na pojavu osjećaja zadovoljstva u organizmu.

Studija rađena na miševima istraživala je utjecaj zaslađivača i šećera te su pritom praćene reakcije u mozgu. Znanstvenici su uočili da se biranjem između šećera i zaslađivača utječe na signalne puteve u mozgu pri čemu unos zaslađivača snizuje razine dopamina, neurotransmitera odgovornog za stvaranje osjećaja zadovoljstva (nagrade). Niske razine dopamina povećavaju želju za slatkim čime se zatvara začarani krug.

Rezultati studije ukazuju da osobe koje kontinuirano pri osjećaj gladi uzimaju zaslađivače imaju veći rizik od posezanja za visokokaloričnom hranom u budućnosti kako bi utažili potrebu za osjećajem zadovoljstva.

Autori studije ističu da potencijalno rješenje leži u konzumaciji namirnica koje sadrže zaslađivače te manje količine šećera, a da su pritom i dalje niskokalorične.

Studija je objavljena u časopisu The Journal of Physiology.

Pošalji prijatelju na email

Komentari