Datum objave: 10. 11. 2011.

Dobro je poznato i znanstveno dokazano da su brusnice učinkovite u prevenciji infekcija mokraćnog sustava. Skupina znanstvenika istraživala je da li bi neki sastojak ekstrahiran iz tog voća i primjenjen u koncentriranom obliku, kao tableta, bio jednako učinkovit kao i pijenje soka od brusnice.

Ispitivani su proantocijanidini, skupina flavonoida pronađena u brusnicama, za koju se smatralo da su upravo oni odgovorni za protektivno djelovanje soka od brusnice. No, rezultati su pokazali da je sok puno učinkovitiji u preveniranju infekcija, odnosno u prevenciji stvaranja biofilma na površini sluznice urotrakta, nego sami proantocijanidini

Za infekcije mokraćnog sustava najodgovornija je virulentna E. coli bakterija koja se sa svojim fimbrijama (tvorevinama na površini stanice) uhvati za stanice sluznice mokraćnog sustava.

Kad se dovoljan broj virulentnih bakterija naseli na sluznicu, one formiraju biofilm i uzrokuju infekciju. U ovom istraživanju, sok od brusnice je u potpunosti spriječio stvaranje biofilma, dok su izolirani proantocijanidini pokazali samo djelomičnu sposobnost redukcije stvaranja biofilma i to tek nakon značajne izloženosti velikom broju E.coli.

Izvor: Food Science and Biotechnology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari