Vitaminoteka

Datum objave: 18. 12. 2013.

Rezultati nove studije objavljene u časopisu Lipids in Health and Disease potvrdili su da ulje račića krila učinkovitije podiže razinu omega – 3 masnih kiselina u krvi od ribljeg ulja.

U istraživanju kanadskih znanstvenika, u kojem je sudjelovalo 24 ispitanika, unos od 600 mg omega – 3 masnih kiselina u obliku ulja račića krila tijekom samo 4 tjedna značajno je povisio omega – 3 indeks u usporedbi s ribljim uljem. Omega – 3 indeks pokazatelj je raspoloživosti omega – 3 masnih kiselina o čemu ovisi ugradnja u ciljna tkiva, a predstavlja sadržaj blagotvornih EPA i DHA masnih kiselina u crvenim krvnim zrncima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina.

Ova dvostruko slijepa, randomizirana, placebo-kontrolirana studija sastojala se od 3 faze. Svaka faza trajala je 4 tjedna tijekom kojih su ispitanici uzimali ulje krila, riblje ulje i kukuruzno ulje (placebo) između kojih je provođena pauza u trajanju od 8 tjedana. Rezultati su pokazali da je samo ulje račića krila značajno povisilo omega – 3 indeks, a učinak je bio dvostruko viši u usporedbi s ribljim uljem. Dodatno, pozitivni rezultati smanjenja omjera omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina primjećeni su tijekom uzimanja ulja krila kao i ribljeg ulja, no značajniji rezultati su primjećeni tijekom uzimanja ulja krila.

Znanstvenici su zaključili kako je raspoloživost omega – 3 masnih kiselina iz ulja krila veća od raspoloživosti tih masnih kiselina iz ribljeg ulja vjerojatno zbog strukturnih razlika. Ulje račića krila sastoji se od mješavine EPA i DHA u obliku fosfolipida uz dodatak astaksantina, dok se iste kiseline u ribljem ulju nalaze isključivo u obliku triglicerida.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, kril, kril, Omega-3 m.k.,

Komentari