Dojenje smanjuje rizik za bolesti srca

Datum objave: 18. 05. 2004.

Istraživanje britanskih znanstvenika je rezultiralo novim dokazima da dojena djeca imaju manji rizik obolijevanja od bolesti srca u odrasloj dobi.

U istraživanju znanstvenika s Institute of Child Health je sudjelovalo više od 200 tinejdžera čiji način prehrane je proučavan još dok su bili dojenčad.

Utvrđeno je da su ispitanici koje su majke dojile imali zdravije razine "dobrog" i "lošeg" kolesterola, a kod njih je uočena i niža razina C-reaktivnog proteina (CRP) povezanog s nastankom naslaga u krvnim žilama.

Neka ranija istraživanja su već pokazala da majčino mlijeko smanjuje rizik od ateroskleroze.
Specifičnost ovog novog istraživanja je u tome što se temelji na podacima zabilježenim u ranom djetinjstvu ispitanika, a ne na sjećanju roditelja.

Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju time što dojena djeca rastu sporije od djece hranjene isključivo na bočicu, pa tako imaju manje izglede za pojavu bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola, pretilosti i dijabetesa.
Neka ranija istraživanja su pokazala i da dojena djeca imaju manje izglede da će oboljeti od bolesti dišnog sustava, dijareje, gastroenteritisa te infekcija uha i urinarnog trakta.

Preuzeto sa portala PLIVAzdravlje.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari